Wiskundige notatie in (web)tools

mathtypeDeze keer een stukje speciaal voor mijn wiskundecolega’s! Veel van jullie zullen vast herkennen dat het soms lastig is om wiskundige notatie te gebruiken in allerlei online tools en ook programma’s. Hier zijn best een paar handige oplossingen voor, afhankelijk van wat je wilt en hoe vaak je het nodig hebt! 

1. Formule-editor in Officemath-editor-word
De meesten zullen de formule-editor in Word en Powerpoint inmiddels kennen. Met deze editor kun je formules in een mooie layout tussen je tekst of gecentreerd op een regel krijgen. Maar het kost wel tijd en moeite om tijdens het typen steeds naar je muis te schakelen. Dit hoeft gelukkig helemaal niet! Met de toetscombinatie ALT = (tegelijk indrukken) start je de editor tijdens het typen en vervolgens kun je gewoon LaTeX gebruiken! Voor wie niet bekend is met LaTeX: dit is een opmaaktaal waarmee wiskundige symbolen in wetenschappelijk drukwerk netjes afgedrukt kunnen worden. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee! Als je de commando’s kent voor een aantal notaties die je veel gebruikt, typ je zo door zonder je muis te hoeven gebruiken!

2. Universele ASCII-code
ASCII codes zijn universeel en werken in principe in elk programma waar je tekst in kunt typen. Elk symbool heeft een eigen code, ook alle cijfers en letters, al kun je die met een toetsenbord natuurlijk rechtstreeks typen. Voor wiskundige symbolen is ASCII eigenlijk alleen bruikbaar voor symbolen die uit één karakter bestaan, dus niet een wortel met een aantal termen daaronder. Je krijgt een symbool door ALT ingedrukt te houden en tegelijkertijd een code van drie of vier cijfers te typen. Bijvoorbeeld ALT 248 voor een °. Hier vind je een lijstje!

3. Online LaTeX editor
Er bestaan verschillende online LaTeX editors die de LaTeX commando’s omzetten naar mathtype, zoals bijvoorbeeld deze van sciweavers. Je kunt de output opslaan als jpg of direct embedden in een website of forum.

4. Plaatjes maken
Voor tools als Kahoot of Formative maak ik soms afbeeldingen van een wiskundige notatie. Ik vind dit makkelijk in powerpoint met de ingebouwde editor. Ik laat de dia’s gewoon wit met zwarte letters en kies een grote lettergrootte. Per dia typ ik 1 formule of expressie of indien nodig juist meerdere antwoordmogelijkheden voor een meerkeuzevraag. Kies vervolgens voor ‘opslaan als’ en dan bestandstype jpg. Je krijgt dan een map met van elke dia een aparte jpg. Deze kun je vrij gemakkelijk in allerlei tools verwerken. Zie bijvoorbeeld deze kahoot.

Een gedachte over “Wiskundige notatie in (web)tools

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s