Blendspace is een product van tes.com (tes staat voor think, educate, share) waarmee je een overzichtelijke mix van je online en offline lesmateriaal kunt aanbieden. De afgelopen maanden gebruik ik steeds meer verschillende tools, video’s en bronnen voor de lessen in mijn laptopklas en ik wil hier voor mijn leerlingen, collega’s en ook mezelf wat meer overzicht in aanbrengen. Dit kan dus met blendspace! Ik vond het in eerste instantie best een klus om mijn vertrouwde studiewijzer (worddocument met verwijzingen naar opgaven in het boek, aangevuld met allerlei linkjes) te vervangen door een ‘lesson’ in blendspace, maar de reacties van mijn leerlingen maakten een hoop goed! En ik heb nu de tweede gemaakt, dat ging gelukkig al een stuk sneller!
“Bij welk level ben jij?”
Leerlingen vinden het heel prettig dat ze nu echt in hun eigen tempo kunnen werken, alles bij elkaar hebben, goed snappen in welke volgorde ze de bronnen het beste kunnen gebruiken en uitleg krijgen op het moment dat het eraan toe zijn. De layout van de ‘lesson’ doet sommigen zelfs denken aan een spel: “Bij welk level ben jij?”.
Je maakt in blendspace allerlei blokjes die automatisch genummerd worden. Elk blokje bevat een bron, dit kan tekst zijn (zoals blokje 7: een instructie op opgaven uit het boek in hun schrift te maken), maar ook een video (zoals 4 en 5), een link naar een bron op internet (zoals 1 en 3: dit zijn testjes in formative en 9 een filmpje in edpuzzle) of een document dat je zelf upload. Je kunt binnen blendspace ook naar bronnen zoeken, er is vooral veel Engelstalig materiaal beschikbaar gerangschikt naar niveaus en kenmerken.
Ik heb er hier voor gekozen om de korte testjes in formative te gebruiken om te differentiëren. Bij een bepaalde minimale score mogen ze in één keer naar een bepaald blokje. In de praktijk loopt het tempo in mijn klas hierdoor behoorlijk uiteen. Aan het eind van de blendspace heb ik daarom een aantal spellen over rekenen met procenten toegevoegd als blokjes.
Wie benieuwd is naar de hele ‘lesson’ kan deze hier vinden!
Pingback: Happy 2017! | Lestools: lesmateriaal, lesideeën en tools die je les leuker, interessanter of interactiever kunnen maken.
Pingback: Plannen, adaptieve studiewijzers en blended learning | Lestools: lesmateriaal, lesideeën en tools die je les leuker, interessanter of interactiever kunnen maken.